AML compliance checks: dit moet u weten

{{ image_alt:istock-840529728.png }}

Het voelt misschien als een ‘moetje’: de AML compliance check. Is de persoon die bij uw bedrijf klant wil worden wel te vertrouwen? De compliance check geeft het antwoord. En bewijst achteraf dat u voldoet aan de regelgeving. In dit blog leest u alles over de compliance check en hoe het makkelijker, sneller en grondiger kan.

Wat is een compliance check?

Een compliance check is het doen van klantonderzoek. Het doel? Voorkomen dat uw bedrijf door klanten wordt gebruikt voor witwassen en fraude. De compliance check brengt integriteitsrisico’s van potentiële zakenrelaties in kaart en bewijst dat uw bedrijf voldoet aan de geldende regelgeving.

Waarom is een compliance check noodzakelijk?

Of u nu in de makelaardij, accountancy, legal of finance werkt: u bent via de Wwft verplicht de herkomst van financiële middelen te controleren. Dit is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Oftewel: de Nederlandse antiwitwaswet. Een compliance check van je klanten is noodzakelijk om compliant te zijn aan de wet.

De compliance check is ook onderdeel van het cliëntenonderzoek. Het doel daarvan is dat u bevestigt dat iemand is wie hij zegt te zijn. U trekt daarmee iemand grondig na en draagt zo uw steentje bij aan de strijd tegen witwassen. Doet u dit niet? Of kunt u niet bewijzen compliant te zijn? Dan riskeert u forse boetes, omdat het uw verplichting is te zorgen voor integere bedrijfsvoering. Dit maakt het zorgvuldig doen en bijhouden van compliance checks een vak apart. Waarvoor tegenwoordig slimme oplossingen zijn die veel tijd besparen.

Compliance checks en de Wwft

Voor het uitvoeren van compliance checks is het belangrijk te kijken naar wat de Wwft hierover zegt voor uw type bedrijf. Deze wetgeving dicteert namelijk de regels die gevolgd moeten worden om als compliant te boek te staan. Volgt u deze regels, legt u dit goed vast en houdt u daar doorlopend toezicht op? Dan bent u waarschijnlijk compliant, wat bewijst dat uw bedrijf voldoet aan de geldende regelgeving.

Waaruit bestaat een compliance check?

Goed. Het belang van compliance checks is duidelijk. U krijgt zo een extra goed beeld van wie uw klant is en het helpt u compliant te blijven aan de Wwft. Uit deze onderdelen bestaat het doen van een compliance check:

  •  Klant identificeren.

  • Identificatie verifiëren.

  • Klant screenen op sancties.

  • Is de klant een politiek prominente persoon (PEP), familielid of naaste geassocieerde (RCA)? Dan moet de juiste customer due diligence worden toegepast.

  • Doorlopend toezicht op de klant om op de hoogte te blijven van een verandering in het risicoprofiel.

Een AML compliance check is daarmee in feite nooit ‘klaar’. Na de eerste check begint het doorlopend toezicht dat u moet houden. Iets waarin veel tijd kan gaan zitten, maar ook iets dat te automatiseren valt.

Zo voelen compliance checks niet meer als ‘moetje’

Voor veel financiële bedrijven is het vaak dagelijkse kost: compliance checks uitvoeren. Een ‘moetje’, maar zo hoeft het niet te voelen. Tegenwoordig is er AML-software [BvdB1] die assisteert bij het doen van compliance checks. Daarmee voert u supersnel een digitale compliance check uit. Dit scheelt veel handmatig werk en de administratie is geautomatiseerd en veilig opgeslagen in een beveiligde cloudomgeving.

SmartSearch biedt maatwerk op het gebied van compliance checks. Voor grote, maar zeker ook kleine bedrijven en organisaties. Met deze online oplossing voert u in een handomdraai een compliance check uit. Daarnaast is de administratie hiervan geautomatiseerd. Ideaal om zonder veel administratieve bijkomstigheden compliant te zijn én blijven.

Wilt u met eigen ogen zien hoe een compliance check werkt via SmartSearch? Vraag een vrijblijvende demonstratie aan: we lopen er graag samen met u doorheen.

Share post
Sign up to our newsletter to receive news, resources and updates straight into your inbox!

By submitting your email address, you consent to us sending you emails about news, case studies, resources and updates. To find out more, visit our Privacy Policy.